Mniam mniam


Serrrnik
January 16, 2006, 8:55 pm
Filed under: słodkie

Sera jakiś to było 1,4 kg, podwójnie mielonego
jajek 9 szt
masło.. nie pamiętam, jakoś między pół a całą kostką, no przyjmijmy, że 3/4
sernix
cukier – szklanka. W oryginalnym przepisie było chyba 1.5 ale
zmniejszyłam ilość, bo mi było za słodko
cukier waniliowy
śmieci jakie kto lubi, rodzynki czy co tam (ja nie lubie, wiec ten
element pracowicie pomijam).
No i tak: cukry z masłem ukręcić na biało, do tego dodać żółtka,
pomiksować, dodać ser.
W drugiej misce ubić pianę z białek. Do miski z serem dosypać sernix,
delikatnie wymieszać. Dodać śmieci. Dodać pianę i jeszcze delikatniej
wymieszać, najlepiej już łyżką a nie mikserem.
No i jeśli chodzi o przygotowanie masy, to tyle.
Teraz trzeba to wylać do blaszki – tortownicy, wyłożonej papierem do
pieczenia (najlepiej jest zrobić z papieru kulkę mocno pomiętą i tym
wyłożyć blaszkę).
Piec w 180 st jakieś 50 minut.
A, w czasie pieczenia sernik puchnie, wygląda jakby chciał uciec z
blaszki i z piekarnika, wiec nie otwieraj za bardzo dzwiczek, bo zwieje🙂
A serio, to on rośnie, ale potem opada, czyli wraca na miejsce.
I to tyle. Jak się upiecze, zostaw go jesczze w ciepłym piekarniku,
niech stygnie spokojnie. Bo jeśli go przeziębisz, to siądzie.
Blacha: no taka typowa, okrągła tortownica z wyjmowanym dnem, chyba ma
28 cm średnicy.


Leave a Comment so far
Leave a comment



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s



%d bloggers like this: