Mniam mniam


Zupa szefa
January 16, 2006, 9:06 pm
Filed under: ekspresowe, zupy

Tak się nazywa ta zupa w pobliskiej włoskiej knajpie. Udało mi się wygenerować coś bardzo podobnego. No i nie trzeba płacić 12 zł za małą miseczkę.

Składniki:

  • puszka pomidorów bez skórki
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 trójkącik serka topionego
  • 1 kostka bulionowa

Podstawowym narzędziem jest przystawka do miksera, która robi bzzz i służy do przygotowywania koktajli albo przecierów dla/z niemowlaków.

Trzeba zrobić paciaję z pomidorów (wersja skrajnie leniwa: wsadzam przystawkę w puszkę i robię bzzz). Paciaja do garnka, kostka, serek – niech się roztopi/zabulgocze. W tym czasie miażdżę/kroję drobniutko ząbek czosnku a następnie przesmażam na oliwie i wrzucam do garnka z zupą. Jeszcze kilka chwil bulgotania i zupa nadaje się do jedzenia. W sumie trwa to 7 minut.

A, u Włocha dają to z grzanką z pesto, a ja wolę z groszkiem ptysiowym.


Leave a Comment so far
Leave a comment



Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s



%d bloggers like this: