Mniam mniam


Soczewica z kurakiem i warzywami
January 17, 2006, 8:53 am
Filed under: ekspresowe

Pierwotna wersja soczewicy z cosiem.

  • 2 woreczki soczewicy
  • 1 duży, pojedynczy cycek kurzy
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • no i sos sojowy, comme d’habitude i inne przyprawy

Cycka pokroic w kostkę i zamarynować w sosie sojowym.

Rozwalic woreczki z soczewicą i wrzucić ją luzem do garnka, nalać 2 razy więcej wody i niech się gotuje. W tym czasie obrać i pokroić warzywa.

Na patelni (i na oliwie z oliwek) podsmażyć kuraka (na blado), zdjąć z patelni – niech mokre na niej zostanie. Na tłuszczu i sosiku ze smażenia kuraka podsmażyć warzywa. Dorzucić kuraka oraz soczewicę, która powinna być już prawie-prawie ugotowana (soczewicę razem z wodą, w której się gotowała) i przyprawy, jakie serce tym razem dyktuje. U mnie bez świeżego pieprzu się nie obejdzie. Zamieszać, przykryć, i niech tak sobie pobulgocze jeszcze 5-7 minut.

I już.

Oczywiście, można użyć innych warzyw, jeśli ktoś woli.

 


3 Comments so far
Leave a comment

Pytanie techniczne: ile to jest “niech się gotuje” w odniesieniu do soczewicy? 10 minut, pół godziny, więcej?

Comment by YaaL

Soczewicy do szczęście trzeba jakieś 25 minut. Skoro ma jeszcze bulgotać na patelni, gotuję ją ok 20 minut. Kwestia hm.. czuja i zagadania się na ircu, czasami soczewica jest nieco bardziej rozciapciana, hy hy.

Comment by agusia

No to niech się gotuje (:

Comment by YaaL




Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s



%d bloggers like this: