Mniam mniam


Kalafior po Marzkowemu
July 14, 2006, 9:58 am
Filed under: Uncategorized

Po długim okresie ciszy, żywienia się w sodexho i u chińczyka, powracam do spisywania dań.

Kalafior po Marzkowemu

Kalafiora trzeba podzielić na mniejsze części, wrzucić do garnka i zalać wrzątkiem. I przykryć. Nie gotować, po prostu odstawić gdzieś na bok w garnku z przykrywką. Po ok 40 minutach będzie gotowy – nie surowy, ale i nie rozgotowany. Trzeba go dobrze odsączyć i ułożyć np w formie do zapiekania. Następnie obkładamy go plastrami sera plesniowego rokpolowatego (lazur też może być) i posypujemy startym żółtym serem. I do pieca na jakieś 20-25 minut, aż się ser z wierzchu zazłoci. Można między kalafiora a sery dorzucić jakieś przyprawy, jak ktoś lubi.

Dobre, smaczne, mlask.


Leave a Comment so far
Leave a comment



Leave a comment