nadziewana cukinia
3 Comments so far
Leave a comment
August 28, 2006, 4:31 pm
Filed under: Uncategorized
Filed under: Uncategorized
- Dwie cukinie, długie jak przedramię, w miarę cienkie jak nadgarstek.
- 30 dkg miesa mielonego
- 1 cebula
- 1 papryka słodka i 2cm^2 papryki ostrej
- kartonik siekanych pomidorów Podravki, z czosnkiem i bazylią
- trochę żółtego startego sera
Cebulę drobno posiekałam, zeszkliłam na oliwie, dodalam do tego mięso, rozciapałam na drobno. Cukinię przekroiłam wzdłuż i w poprzedk, wydrążyłam środki tak, żeby z każdej cukinii powstały 4 łódeczki. Do mięsa dorzuciłam pokrojono drobno paprykę słodką i jeszcze drobniej ostrą. I jeszcze pokrojone kawałki wyciągnięte z cukinii. Całość zalałam zawartością kartonika z pomidorami i się dusiło w spokoju. A jak już uznałam, że dosyć tego dobrego, to nadziałam masą łódeczki cukiniowe, wsadziłam je do naczynia żaroodpornego, posypałam serem, skropiłam i wstawiłam do piekarnika. Wyjęłam jak cukinia wyglądała na nie-surową, ale nie pamiętam ile to trwało, nie za dużo.
3 Comments so far
Leave a comment
Ja zrobiłam ostatnio farsz z cebuli, mięsa, pieczarek i miąższu cukiniowego. Bezpomidornie i bezpaprycznie, za to grzybnie.
Comment by UlaK August 28, 2006 @ 6:53 pmCos od dawna Agus nie ma nowych przepisow 😉
Comment by Tuning December 22, 2006 @ 10:53 amAgusia ostatnio nie miała weny do gotowania. Ale już się naprawiam.
Comment by agusia February 12, 2007 @ 6:18 pm